Ретрит център Виница

Ретрит център Виница е един от 700-те центъра на Диамантения път на будизма по света. Центровете на Диамантения път са създадени от Лама Оле Нидал и са под духовното ръководство на Н.С. XVII Кармапа Тринли Тайе Дордже. Те са места, където в приятелска и отворена атмосфера, всеки може да получи достъп до безвременните учения на Буда.

Ретрит център Виница се намира в близост до град Варна и е разположен на 25 дка високо плато, с 360-градусова гледка – на юго-изток към Черно море, а на северо-запад към зелени хълмове. Центърът предоставя прекрасни условия за медитация.

Името, което Лама Оле Нидал дава на това място е “Светлинни лъчи на велико блаженство”. Той го нарича още: “Място на голяма яснота.”

През 1995 г. Лама Оле Нидал открива платото до Виница и закупува първата земя. През 2011 г. е завършена първата временна постройка. Тя е пространство, в което се помещават 30 кв.м. стая за медитация, спалня, дневна, багажно помещение, кухня и баня с тоалетна.

Водата се осигурява чрез резервоари. За отпадните води се използва пречиствателна станция. Токът е осигурен от слънчеви панели и генератор. Има построени 3-сезонни душове и тоалетни, които дават възможност да се организират по-големи курсове. Пролетта на 2015 г. предстои завършването на 108 кв.м. сграда, която ще се използва за медитация.

В момента в ретрит център Виница постоянно пребивава една двойка практикуващи будисти.

Веднъж на няколко години тук се провеждат международни медитационни курсове с Лама Оле Нидал. Четири пъти в годината се организират национални курсове с лекции на местни учители. От 2014 г. центърът е домакин и на два традиционни ежегодни международни медитационни курса с лекции на учители на Диамантения път.

Какво предстои в близко бъдеще?

Ще бъде изготвен подробен устройствен план на мястото, за да може то да бъде вкарано в регулация.

Ще бъдат прокарани постоянни ток и вода.

Планува се построяване на голяма къща с 300 кв.м. гомпа и условия за пребиваване на повече хора за по дълъг период от време.

В допълнение на къщата, ще се проектират градини и алеи.

Символ на просветления ум на Буда е Ступата, която желаем да построим.

Можете да подкрепите развитието на Ретрит център Виница чрез формата за дарения

Facebook: Vinica Retreat Center

Свържете се с нас

Адрес кв. Виница, Варна
Телефон +359 878 219 108
Е-поща vrc@diamondway.bg

Comments are closed.