Лама Оле Нидал

.OH_PortraitsЛама Оле е един от малкото хора на Запад, който е изцяло квалифициран лама и учител по медитация в будистката традиция Карма Кагю. През 1969 г. Оле Нидал и съпругата му Хана стават първите западни ученици на XVI Гялва Кармапа.

След като завършват тригодишно интензивно обучение по будистка философия и медитация, което включва и приемственост на уникалната практика на Диамантения път, наречена “Съзнателно умиране” (тиб. Пхова), по молба на XVI Кармапа Оле Нидал започва да преподава будизъм в Европа.

От този момент и до ден днешен Лама Оле предава благословията на линията като непрестанно пътува и преподава по цял свят. Дълбочината на знанията и динамичните му учения вдъхновяват хиляди хора по време на лекции и медитационни ретрити.

Предизвикващ концепциите на хората за живота и будизма с нестандартния си подход, Лама Оле е главна двигателна сила за пренасянето на будизма на Запад и за създаването на повече от 650 центъра на Диамантения път в 44 страни по целия свят. Уникалният му синтез на съвременен стил и древна мъдрост помагат за сформирането на най-голямата група ученици, които практикуват методите на Диамантения път на Запад.

Шамар Ринпоче споделя, “През 1973 г. XVI Кармапа каза на Оле Нидал и Хана да преподават и предвиди, че те ще имат голям успех в разпространението на ученията на Буда на Запад. Той им преподаде главните практики, Гуру Йога с VIII и XVI Кармапа. Без съмнение те са запазили своята самая, като следват и реализират желанията на Кармапа. Оле осъществява активността на XVI Кармапа.”

Лама Оле е автор на няколко книги, сред които са “Как стоят нещата”, “Навлизане в Диамантения път”, “Великият печат” и “Буда и любовта”.

Comments are closed.