XVII Кармапа Тринли Тайе Дордже

XVII Гялва Кармапа Тринли Тайе Дордже е духовният водач на линията Карма Кагю и Диамантения път на будизма. Роден през 1983 г., веднага след като проговаря, той казва на родителите си III Мипам Ринпоче, велик лама от линията Нингма, и Дечен Уангмо, дъщеря от благородно семейство, че той е Кармапа.

Според традицията Кармапите разпознават сами себе си във всяко следващо прераждане. Следвайки многовековен обичай, вторият най-висш лама на линията Карма Кагю, XIV Шамар Ринпоче, проверява и формално разпознава детето. Той му дава името Тринли Тайе Дордже, което означава “Безгранична непроменяща се буда активност”.

След като бяга от контролирания от Китай Тибет през 1994 г., Кармапа живее в Ню Делхи и Калимпонг. Той често пътува в Индия и присъства на важни събития като ежегодния Кагю Монлам в Бодхгая, където преподава и дава посвещения на своите ученици.

През 1997 г. XVII Кармапа Тринли Тайе Дордже е официално поканен в Бутан за церемонията по кремацията на Топга Ринпоче, където го приемат с пълни почести. Тричасовият път от бутанската граница до столицата Тимпу отнема седем часа, тъй като хиляди доброжелатели го поздравяват по пътя. На 17 октомври 1997 г. 3000 души идват да получат благословията му и цялото кралско семейство, което включва краля и четирите кралици, го приемат като XVII Кармапа.

XVII Кармапа Тринли Тайе Дордже

През октомври 1999 г. XVII Гялва Кармапа поема на първата си международна обиколка като учител и дава посвещения на няколко хиляди души в Сингапур и Тайланд. Началото на новото хилядолетие е ознаменувано от първото му историческо посещение на Запад. В Дюселдорф, Германия, Кармапа е приет с ентусиазъм от 6000 практикуващи в няколкостотин будистки центъра на Диамантения път в повече от 30 страни.

През лятото на 2003 г. XVII Кармапа провежда първата си официална програма в САЩ, като дава поредица от посвещения и поучения. На 19 и 20 юли 2003 г. той дава посвещения в Карма Пакши и Медицинския буда в Сан Франциско, Калифорния. Събитието е организирано от будистки центрове на Диамантения път, САЩ.

През декември 2003 г., след завършване на официалното си обучение, XVII Кармапа е обявен за “Велик Майстор на Тантра” (санскр. Ваджрачария). Понастоящем XVII Кармапа Тайе Дордже живее в Калимпонг, Индия, където продължава както духовното си обучение, така и западното си образование.

www.karmapa.org (официална страница)

Comments are closed.