XII Кармапа – Джангчуб Дордже (1703 – 1732)

Дванадесетият Кармапа Джангчуб Дордже (1703 – 1732) е роден в областта Деге  в източнотибетска провинция Кхам. Както и пише в предсмъртното писмо на предшественика му той се ражда в селище на брега на Златната Река (Яндзъ) в семейство произхождащо от рода на крал Трисонг Децен. Малко преди раждането на детето родителите му били посетени от тертона Минджур Дордже, който ги известил за „предстоящо изключително благоприятно събитие”.  Скоро това двумесечното момче само обявява: „Аз съм Кармапа.” Пратениците на Осмия Шамар Ринпоче също се уверяват, че това е наистина Кармапа и скоро той поема трона в Цурпу и получава наставленията на великите лами на своето време. Седемгодишен Кармапа посещава манастира Карма Гьон, след което медитира в пещерите на Барам Дарма Вангчуг – важен ученик на Гампопа и основател на приемствеността Барам Кагю.

Джангчуб Дордже, подобно на Десетия Кармапа живее в изключително трудни времена – монголските армии навлизат в централен Тибет и убиват много от висшите лами на Нингма, а също разграбват и разрушават някои от най- важните им манастири като Миндролинг и Дордже Драк. Това било прекратено едва с идването на Седмия Далай Лама от областта Кхам.

По време на визита в Непал Кармапа и неговите ученици подновяват връзката си с Падмасамбхава (наричан от тибетците Гуру Ринпоче) като медитират заедно в една от пещерите на великия учител. Когато в долината на Катманду избухва тежка, вероятно грипна епидемия Джангчуб Дордже и неговите спътници успяват да я възпрат със силата на практиката върху хилядоръката форма на Любящите Очи (Ченрезиг или Авалокитешвара).

Отговаряйки на поканата на китайския император Кармапа заедно с Шамар Ринпоче и много ученици се отправя по дългия път към столицата като на много места спира и дава пространни учения. Преди да стигнат до целта си обаче Дванадесетия Кармапа показва признаците на едрата шарка и след като дава инструкции за откриване на своя приемник той умира едва на двадесет и девет годишна възраст.

Comments are closed.