XIV Шамар Ринпоче

Еманация на Буда Амитаба, Кунциг Шамар Ринпоче е втори след Гялва Кармапа в духовната йерархия на школата Карма Кагю на Тибетския будизъм. Той също е и вторият след Кармапа съзнателно прераждащ се лама в историята на Тибет. Първият Шамар Ринпоче, Кедруп Дракпа Сенге (1283 – 1349) е главният ученик на III Кармапа, Рангджунг Дордже.

Неговото второ прераждане, Качьо Уангпо, получава от IV Кармапа Рьолпе Дордже Червената корона – точна реплика на Черната корона на Кармапа. Така Кармапа го удостоява с титлата “Шамарпа – този с Червената корона”. Оттогава в текстовете на линията Карма Кагю се говори за двама Кармапи, Кармапите с Черната и Червената корона, които през вековете се редуват като учител и ученик, а умовете им се считат за неотделими.

XIV Шамарпа, Кунциг Шамар Ринпоче Мипам Чоки Лодро, е роден през 1952 г. в Дерге, Тибет като племенник на XVI Кармапа. На шестгодишна възраст той е разпознат като прераждане на Шамарпа и заведен в манастира Янг Чен – главното седалище на Шамарпа в Тибет. Когато е на 9 години, той тръгва заедно с XVI Кармапа от Тибет за Сиким, Индия, където живее и учи под ръководството на Кармапа.

Кунциг Шамар Ринпоче получава пълните поучения и приемственост на школата Карма Кагю от XVI Кармапа в манастира Румтек в Сиким.

След смъртта на Кармапа, Шамар Ринпоче се заема да довърши проекта за Международния будистки институт на Кармапа (КИБИ) в Ню Делхи, Индия. През март 1994 г. той официално разпознава Тринли Тайе Дордже за XVII Кармапа.

Шамар Ринпоче напуска своето тяло внезапно, но спокойно и в присъствието на някои от най-близките си ученици, на 11 юни 2014г. в основното си седалище в Европа – будистки център на Бодхипат в Ренчен Улм, Германия.

www.shamarpa.org (официална страница)

Comments are closed.