Лопьон Цечу Ринпоче

Лопьон Цечу Ринпоче е роден в кралство Бутан през 1918 г. На 13-годишна възраст той напуска Бутан заедно с майка си и сестра си заради бушуваща епидемия. След опасно пътуване те пристигат в Непал и момчето започва да учи и практикува под духовното ръководство на своя чичо Лама Шераб Дордже. Там той получава пълно обучение в дхарма и медитира при сурови условия в пещерите на Миларепа, както и на светите места на Гуру Ринпоче. През 1944 г. Лама Цечу среща XVI Гялва Кармапа, който става един от най-важните му учители.

През следващите години Лопьон Цечу Ринпоче става ключова фигура за будистите в Непал. През 1987 г. той посещава Европа по покана на първите си западни ученици Лама Оле Нидал и съпругата му Хана. От този момент нататък той пътува продължително в Европа, Северна и Южна Америка и Австралия, като дава учения и безброй посвещения. Той завършва построяването на Ступата Калачакра в Испания и на още 20 други ступи в Европа и Азия.

Последният проект на Лопьон Цечу Ринпоче е Ступата на Просветлението в Беналмадена, Испания. Това е най-голямата досега ступа в западния свят – скъпоценният камък в короната на живота му. Ринпоче умира на 10 юни 2003 г. на 85-годишна възраст, 4 месеца преди освещаването нa ступата. Огромната сила на съчувствието му стига до хора от всякакъв произход и носи полза на всички същества.

Comments are closed.