XVI Кармапа – Рангджунг Ригпе Дордже (1924 – 1981)

XVI Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже (1924 – 1981) е роден в областта Дерге на провинция Кхам в източен Тибет. Неговият предшественик XV Кармапа Качяб Дордже (1871 – 1922) оставя писмо, с което определя обстоятелствата на следващото си прераждане. Въз основа на това писмо упълномощените лица от манастира Цурпу откриват и разпознават детето.

През 1931 г. младият прерожденец получава обетите на послушник, а също церемониалните дрехи и Черната корона на Кармапа. Той учи в манастира Цурпу в продължение на четири години, като задълбочава медитативната си реализация на сутра, тантра, Махамудра и “Шестте йоги на Наропа”. Като дете той демонстрира свръхестествено прозрение и често разказва на учителите си за своите предишни прераждания.

На 23 години Кармапа получава пълните монашески обети, а заедно с тях посвещенията и инструкциите за най-висшите учения на линията Карма Кагю.

През 1959 г., заради окупацията на Тибет, Кармапа решава да напусне страната. Той осъзнава, че каузата на дхарма ще бъде реализирана най-добре далеч от все по-затягащата се хватка на комунистически Китай. Придружен от 160 лами, монаси и светски хора, Кармапа напуска манастира Цурпу, традиционното седалище на всички Кармапи, и продължава към Бутан. Водената от Кармапа група успява да вземе със себе си най-ценните статуи, ритуални предмети, реликви, тханки и книги, които са съхранявани през вековете в манастира Цурпу.

XVI Кармапа Рангджунг Ригпе Дорже

Управителят на щата Сиким в северозападна Индия предлага на Гялва Кармапа манастира Румтек, който е построен по време на IX Кармапа, Вангчук Дордже (1556 – 1603). Кармапа се заема с изграждането на нов манастир в Румтек, който завършва за четири години благодарение на щедрата подкрепа на индийското правителство и управителя на Сиким. Новият манастир става официалното седалище на Кармапа извън Тибет и център за будистко обучение, ритуали и практика.

През 1974 г. XVI Кармапа и група лами от Карма Кагю на Запад посещават Европа, Америка и Канада. За пръв път хора на Запад имат възможността да участват в церемония с Черната корона, която Кармапа извършва няколко пъти. По покана на първите си западни ученици Оле и Хана Нидал, Кармапа посещава Копенхаген през декември 1974 г.

През ноември 1976 г. Кармапа пристига в Ню Йорк, за да направи обиколка в САЩ. През следващата година шест месеца пътува из Европа и посещава Швеция, Дания, Германия, Холандия, Франция и Великобритания.

През май 1980 г. Кармапа отново пътува на Запад, като изнася лекции и посвещения в Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско и Боулдър, Колорадо.

XVI Кармапа почива на 5 ноември 1981 г. в болница близо до Чикаго.

www.karmapa.org (официална страница)

 

Comments are closed.