Ступа София

Original-Stupa-LogoСтупа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 г. от практикуващите на Диамантения път на будизма.

Ступата е специален будистки монумент, напомнящ на съществата за съвършената природа на ума, която е присъща на всички. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура.

Смисълът на ступите по света

Будистките ступи символизират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост.

Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

008IMG_7605

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски), от който вид е и Ступа София, символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум.

Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.

Вдъхновение за Ступа София

001IMG_0395_2

Още при първото си посещение в Ретрит център Плана, Лама Оле Нидал казва, че там трябва да се построи Ступа на Просветлението и посочва нейното разположение.

По-късно и друг специален гост - Шераб Гялцен Ринпоче дава благословията си за ступата, като в последствие приема да бъде духовен и практически ръководител на нейното изграждане и откриване.

Вдъхновени от техните думи и подкрепа, българските практикуващи от Диамантения път на будизма заедно с международната сангха започнаха подготовката за Ступа София през 2013 г. Активната фаза на строеж бе през лятото на 2015 г. Тя завърши с церемонията по откриването й на 14 август 2015 г., когато Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле осветиха Ступа София.

Историята на ретрит център Плана

photo-1

Върху открито плато в Плана планина, където прекрасна 360-градуса гледка разкрива планините Витоша, Рила и Стара Планина, се намира Ретрит център Плана. На това място бе изградена Ступа София през 2015 г.

Мотивацията за намиране на ретрит център близо до милионния град идва от Лама Оле и насоките му, че такива центрове са много важни за съвременните хора, които имат нужда от спокойни и лесно достъпни места сред красива природа, за да усъвършенстват медитационната си практика.

001IMG_0132

След появата на прекрасни знаци по време на търсенето, земята е открита в Плана планина. Ретрит центърът и неговата околност носят белезите на благоприятно разположение според традицията на линията Карма Кагю.

Развитието на центъра започва от една красива поляна, върху която постепенно израстват гомпа (зала за медитация), къща за сангхата, къщи на ламите и кулминацията – Ступа София. Този принцип на развитие, типичен за всички центрове на Диамантения път, се осъществява с участието на всички практикуващи, симпатизанти на центъра, спонсори и множество малки дарения от всички ангажирани с идеята

Как можете да участвате

001IMG_7595

Ако желаете да подпомогнете проекта финансово, можете да направите дарение онлайн или по банков път. Благодарим за щедростта!

За новини относно проекта, можете да следвате страницата на Ступа София във Фейсбук.

Comments are closed.