Ретрит център Плана

Върху открито плато в Плана планина, където прекрасна 360-градуса гледка разкрива планините Витоша, Рила и Стара Планина, се намира ретрит център Плана. Тук през 2015 г. бе изградена Ступа на Просветлението – Ступа София.

През август 2008 г. Лама Оле Нидал благослови това изключително благоприятно за медитация място с думите, че тук се преживява енергийното поле на Любящите очи (тиб. Ченрезинг, санскр. Авалокитешвара), който е любовта и съчувствието на всички буди.

През септември 2011 г. и Шераб Гялцен Ринпоче, който е духовният и практически ръководител на проекта Ступа София, посети и благослови ретрит център Плана. Интересно е, че името му “Шераб”, означава мъдрост на тибетски, както може да се преведе от гръцки и “София” – името на българската столица.

Мотивацията за намиране на ретрит център близо до милионния град идва от Лама Оле Нидал и насоките му, че такива центрове са много важни за съвременните хора, които имат нужда от спокойни и лесно достъпни места сред красива природа, за да усъвършенстват медитационната си практика. След появяване на прекрасни знаци по време на търсенето, земята е намерена в Плана планина. Ретрит центърът и неговата околност носят белезите на благоприятно разположение според традицията на линията Карма Кагю.

Свържете се с нас

Адрес 1475 с. Плана, област София
Телефон +359 885 991 202
+359 897 971 700
Е-поща plana@diamondway.bg

Будистки център Плана – програма

Всеки четвъртък от 19:30 часа Медитация XVI Кармапа

Comments are closed.