Шераб Гялцен Ринпоче

Шераб Гялцен Ринпоче е високоуважаван лама от линията Карма Кагю и носител на титлата “Манива”. Тя означава майстор на практиката на Ченрезиг (или Любящите очи – просветленото съчувствие на всички буди), който е подтикнал другите да направят поне един милиард повторения на мантрата Ом Мани Пеме Хунг.

Ринпоче получава монашеските си обети от XVI Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже в манастира Румтек. Като изключително талантлив ученик, той усъвършенства всички аспекти на традиционното будистко обучение – от сутра и тантра до ритуали и музика, изкуства и композиция. Наред с другите си активности, Ринпоче ръководи и тригодишните медитационни уединения в ретрит центъра Парпинг. Той е изградил и поддържа женски манастир със сто монахини западно от Катманду, работи и по изграждането на манастир източно от столицата.

Няколко пъти годишно Ринпоче провежда водена практика Нюнгне и други практики с Ченрезиг за хиляди практикуващи в своя манастир Ньешанг край Сваямбху. През годините той е направил над петнадесет милиарда мантри на Любящите очи. Стилът на преподаване на Ринпоче е дълбок, прям и достъпен. Неговите учения са подправени с практични съвети, разкази и топло чувство за хумор. Те оставят трайни впечатления във всички, които имат щастието да ги чуят.

Comments are closed.