Диамантен път на Будизма България - лого
Буда 16 Кармапа 17 Кармапа Лопон Чечо Римпоче Хана и лама Оле Нидал
  Центрове | Проекти | Новини | Въпроси | Контакт

Начало

Буда
Диамантеният Път
Медитация

Линията Карма Кагю
Кармапа
Учители
Учения

Издания
Галерия

Дарения


Как да контролираме гнева?

Гневът е единственият лукс, който не можем да си позволим. Натрупаните в продължение на много животи добри впечатления са капиталът на ума и са единственият източник на трайно щастие. Те могат да бъдат изгорени за миг в изблици на гореща или студена ярост. Буда е казал, че избягването на гнева е най-трудната и най-красива дреха, която човек може да облече и е дал много средства за постигането на тази цел.

Един много полезен метод е да осъзнаваме преходната и обусловена природа на всяко преживяване, като знаем, че трудната ситуация ще се промени и гневът ни ще отмине. Друг полезен подход е да помним причина и следствие. Ако някой враг ни провокира, трябва да знаем, че той създава лоша карма за себе си, която със сигурност ще се върне при него. Вместо да взимаме участие и да създаваме още повече негативност, можем да изпитваме съпричастност към него. Можем също да използваме мантри, които позволяват на нежеланите емоции да отминат, като не им дават възможност да затвъждават никакви лоши навици. Когато просто осъзнаваме чувството без да му реагираме, ние не даваме енергия на нежеланата емоция. Така тя ще идва по-рядко и накрая ще стои надалеч.

Добра противоотрова на гнева е търпението - качество, което определено е необходимо на човек, за да работи ефективно с ума. Без врагове или трудни ситуации, няма как да развием търпение, а без търпение няма да има просветление. Ето защо, трябва да се опитаме да сме благодарни за тези възможности. Когато реагираме без гняв на всяко нещо, което се появи, това ще освободи безвременната мъдрост на тяло, реч и ум.

Още от: Ежедневие

 

www.diamondway-buddhism.org | www.karmapa.org | www.shamarpa.org | www.lama-ole-nydahl.org
Copyright © 2006 Диамантен Път на Будизма България

eXTReMe Tracker