Стих от Сараха

Saraha Karma GuenМахасидха Сараха – рисунка в Ретрит център “Карма Гьон” 
Диамантен път, линия Карма Кагю

Ако докато живееш
не се промениш,
не ти остава нищо друго,
освен да остарееш и да умреш.

Чрез учението на Гуруто,
съзнанието се пречиства – това е богатство.
Какво друго си заслужава, освен това?

———————————-

Кратка биография на Сараха:

Сараха (“Майстор на стрели ” или “Стрелец”) известен още Сарахапа или Сарахапада, живял през VIII век е един от 84-те махасидхи на Ваджраяна будизма и държател на Mахамудра. За него се споменава в много будистки текстове, включително в произведението на Абхаядата: „Лъвовете на Буда: живота на осемдесет и четиримата сидхи”. Сараха е наречен висшия сидха на новите тантри.

Животът на този тантричен майстор не се побира в рамките на общоприетите схващания. Точното време и продължителност на живота му не са еднозначно изяснени. В произведението „Лъвовете на Буда: животът на осемдесет и четирите сидхи” се споменава град Роли в Раджни източна Индия, но това също не е безспорно. Някои автори твърдят, че Сараха е роден три века след паринирваната на Буда Шакямуни, докато други говорят за седем или девет века. Известно е, че баща му бил учен брамин в кралския двор и кралят пожелал да омъжи за Сараха единствената си дъщеря. Младият човек обаче отказал тази чест и станал монах.

Още информация за биографията на Сараха може да прочетете на линка в Уикипедия, който е и нейн източник в тази публикация.