Послание от Кармапа по случай Весак

28 май 2018
Тайе Дордже, Негово Светейшество XVII Гялва Кармапа споделя следното съобщение в навечерието на Весак: karmapa-vesak-card-2018 Днес бележим навечерието на Весак, годишнината от раждането, просветлението и паринирваната на Буда Шакямуни.

Просто се замислете: преди около 2500 години, точно на този ден, принц Сидхарта е седял в дълбока медитация под дървото Бодхи в Бодгая, прекарвайки последните си мигове като обикновено същество. Докато луната приближавала своето пълно състояние, съчувствието и мъдростта на принц Сидхарта нараствали до пълната си Буда природа.

Весак е щастлива възможност да размишляваме не само върху живота на Буда, но върху пътя, по който всички ние сме поели – пътя на Бодхисатва, и върху практическите стъпки, които трябва да бъдат извървени, за да станем просветлени. Защото няма нужда да правим геройства от вяра. Принц Сидхарта не е станал Буда по силата на някаква магия или мистерия. Той е станал Буда като се е посветил на практиката си, бидейки пример за велика смелост, и ето върху какво аз ви окуражавам да се замислите в този знаменателен ден.

Всички ние имаме Буда природа, всички имаме Вътрешно богатство под формата на безграничните съкровища на мъдростта и съчувствието. Пътят, който Буда ни показва, е пътят, който лежи вътре в нас.

За да реализираме нашата Буда природа, ние трябва да посветим живота си на практика. Практиката на бдителност и осъзнаване е нещо, което всички ние можем да прилагаме навсякъде. Практиката на любяща доброта и съчувствие е нещо, което всички можем да прилагаме по всяко време. Практиката да бъдем добро човешко същество е нещо, което можем да приложим точно тук, точно сега.

В този знаменателен миг ние си спомняме за живота и примера на едно необикновено същество – някой, който се е освободил от самсара за един живот. Ние също си спомняме и посланието на Буда към всички нас:

Ние също сме способни на необикновена, необусловена любов. Ние също сме способни на изключително съчувствие, на безгранично съчувствие. Ние също сме способни да бъдем пример, да вдъхновяваме безброй същества.

Ето защо, нека посветим живота си на практика и да правим ежедневни стъпки по пътя си на Бодхисатва.

Със съчувствие,

Тайе Дордже
Негово Светейшество XVII Гялва Кармапа

Източник: https://www.karmapa.org/karmapas-vesak-2018-message/