Хана: Неразказаното пътешествие на будизма

Радваме се да споделим с вас новината, че на 16 ноември 2014 филмът “Хана: Неразказаното пътешествие на будизма” спечели наградата на публиката за най-добър документален филм на международния филмов фестивал ARPA в Лос Анжелис.

Филмът разказва историята на Хана Нидал, покойната съпруга на Лама Оле Нидал, и самата тя будистки учител. Той съживява пътуването на тибетския будизъм на Запад, погледнато през един живот, който е ключов за пренасянето на тази приемственост. “Хана” е сниман в продължение на 5 години и отнема много усилия от страна на режисьорите и продуценти Марта Кеслер и Адам Пени, двама близки ученици на Хана и Оле Нидал, подкрепяни от още много приятели и колеги.

В него се проследява живота на Хана и съпруга й Оле от пълните им с идеализъм години като хипита в Копенхаген през 60-те до магичния град Катманду, където през 1969 те стават първите западни ученици на Негово Светейшество XVI Кармапа – първият съзнателно прераждащ се лама на Тибет и човекът, който 充气水滑梯 променя живота им завинаги. След три години прекарани в източните Хималаи с XVI Кармапа и други висши лами от линията Карма Кагю в учене и медитация, Хана и Оле са помолени да се върнат в Европа, за да споделят своя опит с хората там и да основават будистки групи и центрове на Карма Кагю в западния свят. Хана става преводач и довереник на най-висшите учители на Карма Кагю и запознава цяло едно поколение тибетски лами със Запада. Точно тази скромна, но от изключително значение работа, кара един датски вестник да я нарече “Майката на будизма”.

“Хана” беше прожектиран в легендарния Египетски театър – мястото на първата премиера на филм в Холивуд през 1922 – като част от 17-я международен филмов фестивал ARPA. Целта на фестивала е да “представи на публиката уникални истории на човешкия дух”. Този филм определено пасва на описанието и уникалният и силновъздействащ пример на Хана докосна много не-будисти в публиката. Тази прожекция и наградата са важна стъпка за това филмът да бъде показван и на други фестивали и евентуално по кината в цял свят.

Лама Оле, режисьорският екип и всички, които участват в създаването на филма, са дълбоко признателни на всички за подкрепата през петте години на създаването на филма.

Вижте повече на: www.hannahthefilm.com