Лама Оле Нидал на гости в Пловдив

В края на ноември, във връзка с неофициално едноседмично посещение в България, Лама Оле Нидал пожела да включи в програмата си две непланирани лекции. Така се сбъдна една голяма мечта и в събота на 15 ноември, той посети за първи път град Пловдив.

Времето за подготовка беше кратко, а пловдивската будистка група – малка и без значителен опит в организирането на събития от подобен мащаб. Затова пък ентусиазмът на всички беше огромен 充气水滑梯 и помощта от съседните будистки центрове не закъсня. Част от приготовленията продължиха дори в малките часове на нощта преди събитието. Но когато съботата ни зарадва с един ясен и топъл ден, всичко вече беше готово в очакване на специалния гост.

Веднага след пристигането на Лама Оле и неговата съпруга Александра, развълнуваните домакини ги поведоха на разходка из града заедно с още двайсетина приятели. По пътя към старата му част, те им показаха Римския стадион, където Лама Оле позира като гладиатор.

Следващ на ред в списъка с културни забележителности беше Античният театър. Там всички направиха пожелания някоя лятна вечер да можем да седнем на каменните му седалки и да слушаме лекция на Лама Оле. Той посети и църквата „Свети Константин и Елена“, която е една от най-старите църкви в Пловдив. Там Лама Оле се запозна с хората, които отговарят за поддържането й и ги покани на лекцията си. Оттам групата пое към Хисар Капия – една от портите към старинните крепостни стени на античния град. От крепостта са останали само руини, но всички се насладиха на невероятната панорамна гледка, която се открива към другите тепета.

След разходката Лама Оле прекрачи за първи път прага на будистки център Пловдив, който се намира на улица “Петко Каравелов” №7. Още с влизането си той сподели, че е изключително впечатлен от красотата на Пловдив и неговата древна история. Каза също, че се усеща как в този град са се случвали много неща и че очевидно той винаги е бил важен културен център.

Лама Оле благослови стаята за медитация като призова Петте Дхяни Буди и завърши освещаването на центъра с призоването на Черния плащ (защитника на линията Карма Кагю в тибетския будизъм) заедно с приятелите, които се бяха събрали там. Накрая, пловдивската будистка група му подари комплект от четири сребърни монети с националните ни герои Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов.

След хубава вечеря дойде ред и на голямото събитие. Първата лекция на Лама Оле Нидал в Пловдив беше на тема “Будизмът – пространство и свобода”. Тя се проведе в градския дом на културата “Борис Христов” и на нея присъстваха около 400 човека, влючително приятели от Германия, Черна Гора, Гърция и Сърбия. След лекцията всички имаха възможност да зададат своите въпроси, а след въпросите Лама Оле даде Будистко убежище на новодошлите. Събитието завърши с водена от него медитация и даване на благословия.

Вечерта продължи неофициално и голяма група приятели се отбиха в местен джаз клуб. Там някои седнаха да гледат мача за световната титла по бокс в тежка категория, а други използваха възможността да се видят с приятели. Преди да си тръгне Лама Оле благодари на всички. Поканихме го да дойде отново в Пловдив и той каза, че тук изглежда е добре да идва често. Пожелахме си вече да идва в Пловдив поне два пъти в годината!

Снимки: Волен Евтимов