Новогодишен курс в Буда Хаус

Когато питат Лама Оле Нидал, как човек може да провери, че автентичните методи, които той преподава, могат да бъдат прилагани в съвременния свят – той често дава за пример своите ученици. Това са будните умове на Западния свят, които тренират ума си да вижда потенциала във всяка ситуация и с всяка своя мисъл, дума и действие да носят полза за всички същества.

В резултат на дългогодишна медитация и близка връзка с реализиран учител, много от последователите на Диамантен път на будизма са сменили гледната си точка и вместо да търсят щастието в 充气城堡 непрекъснато променящите се явления във вътрешния и външен свят, са се обърнали към източника, а именно това, което преживява и осъзнава всичко останало – нашия ум.

Дни преди настъпването на Новата година будисткият център в град Русе стана домакин на няколкодневен курс. Събитието събра приятели от цяла България, от Полша, Русия, Украйна, Словакия и дори Великобритания. Опитни ученици на Лама Оле Нидал направиха лекции, споделяйки своите знания и преживявания. Представени бяха някои от големите проекти на Диамантен път на будизма в Полша и по-конкретно историята и развитието на центровете ни във Варшава и Кухари.

Проектът, към който ще бъде насочен фокусът на будистките практикуващи през следващата година, а именно построяването на Ступа в София, също беше представен на срещата. В подкрепа на тази активност се проведе неформален търг, на който се разиграха ценни будистки предмети и така по много стилен и радостен начин успяхме да подкрепим начинанието за построяване на този паметник на Просветлението – пълната реализация на нашия ум.
През деня се редуваха медитационни сесии, лекции и разбира се много радостно време, споделено с приятели.

Парти, на което всички бяха облечени като известни личности и герои, беше нашето предизвикателство за Новогодишната нощ. Всички се наслаждаваха на забавните мигове и си пожелаха още дълги години в здраве, щастие и работа за доброто на всички.