Трябва ли съзнателно да избягваме идеите и концепциите или просто да гледаме на тях като на инструменти?

КАТЕГОРИЯ: ВЪЗГЛЕД И МЕДИТАЦИЯ

Отговор на Лама Оле:

Аз не бих избягвал концепциите, защото те могат да бъдат удобни и полезни. От друга страна, винаги бих си напомнял, че те са само сън. Не ги е имало вчера, а утре ще са си тръгнали. Така че, ние знаем, че концепциите са картини в огледалото, но не и самото огледало. Истината и мъдростта на самото пространство са дълбоко смислени. Това присъства във вибрацията на всеки атом. То е по-истинско от всички наши концепции, идеи и мисли, и ние сме част от това пространство.

Всъщност, ние може да действаме много по-ефективно, ако не се питаме постоянно “защо?”, “за какво?” и т.н.  Много от ежедневната ни умствена дейност е като преврат в бананова република: Само два или три аспекта от сияйния диамант, който е нашия ум, се опитват да доминират всичко. Способността на разбираме математика, да пишем поезия или да правим много други неща изведнъж е доминирана от интелекта, гордостта, очакванията, страховете и т.н.

Полезно е да разтворим това, така че тези способности да могат да се появяват, когато са необходими, и да изчезват, когато вече няма нужда от тях. Това носи дълбок смисъл. На работа, едно или друго качество е много полезно, а когато вече няма нужда от него човек може да прави нещо друго – може би да се влюби, да изследва природата или да открие колко вълнуващ е този миг тук и сега. Но, ако човек винаги се прилепва за всичко и никога не е в настоящето, тогава той е невротичен.

Точно към това “и-и” състояние на ума трябва да се стремим. Опитайте се винаги да правите това, което е пред носа ви без да се разсейвате. Това е истинската свобода.