Трябва ли да се намесим, ако станем свидетели на бой?

КАТЕГОРИЯ: СЕМЕЙСТВО, ПРИЯТЕЛИ И ЕЖЕДНЕВЕН ЖИВОТ

Отговор на Лама Оле:

Зависи от това колко са на брой, колко е сериозно и какво може да направи самият човек. В една караница, обаче, при никакви обстоятелства не трябва да съдим кои са добрите и кои лошите, дори и да видите двама грубияни да бягат с чантата на стара дама. Разбира се, трябва да се опитате да ги спрете и да върнете чантата на старата жена, но не може да съдите, защото със сигурност тя е им е направила нещо по-рано. Всичко е причина и следствие.

Това, което може да се опитате да направите, е да успокоите ситуацията и да приложите своите умения, където можете. Погледнете ситуацията: Дали двойка пияници се бият един друг? Дали са горе-долу равни по големина и сила и дали някой няма нож? Тогава не е задължително да се хвърляте помежду им.

Но ако единият от тях очевидно е в по-слаба позиция, а другият е грубиян, или пък има замесени оръжия – тогава възможно най-бързо извикайте полицията. Вие плащате данъци, така че в такива случаи помощ идва. Този, който е достатъчно силен, може да разтърве хората сам и да ги блъсне няколко пъти в стената, докато се успокоят. Ако не присъства гняв, хората стават като восък в ръцете ви. Ще се изненадате. Дори най-бруталните типове ще се предадат, ако действате без гняв. Те знаят, че има по-голяма сила и изчезват. И вие не само помагате на по-слабия човек като се намесвате, силният също няма да бъде щастлив, ако размаже по-слабия.

Между другото, като жена винаги може да застанете някъде наблизо и да крещите силно. Това помага изненадващо добре.