Може ли да кажете нещо за другите връзки между мъже и жени, които не са любовни?

КАТЕГОРИЯ: СЕМЕЙСТВО, ПРИЯТЕЛИ И ЕЖЕДНЕВЕН ЖИВОТ

Отговор на Лама Оле:

Наблюдавайте хората отблизо и често ще видите какъв вид взаимоотношения може да имате с тях. Може да видите дали възниква привързаност и каква би могла да е връзката – по-сексуална, по-емоционална и т.н.

Има четири роли, които жената може да играе за мъжа и обратното. Жената може да бъде като майка, която се опитва да го възпитава. Ако мъжът и жената се забавляват много заедно, тя е повече като сестра. Ако тя е защитена от него, тя е повече като дъщеря. А, ако има физическо привличане, тя е по-скоро като любовница.

Жената може да възприема мъжа по същия начин. Той е като баща, ако е защитник, който дава сигурност. Ако времето прекарано с него е забавно, но без много емоции, тогава е като брат. Ако той е човек, който се нуждае да бъде защитаван и обгрижван, е като син. А, ако е физически привлекателен и връзката протича добре, той е като любовник.

Всеки иска да бъде любовника, разбира се. Това е по-вълнуващо и специално. Но аз мога да ви кажа от собствен опит и с благословията на Будите – десет години по-късно вече няма значение дали някой е бил като сестра, дъщеря или любовница за мен. Без значение колко близки сме били, в дългосрочните връзки това изобщо няма значение.

Разбира се, човек дава повече и е по-отворен към човека, с когото прави любов, тъй като това е интимна връзка. Но дълготрайните качества са много по-важни, качествата на Дхарма и качеството на доверието. Това, което наистина има значение е да растем, да се развиваме и да работим заедно.

Има огромна благословия в това да сме заедно, но ако има прекалено много привързаност, тогава се появяват и страдание, и трудности. Най-важно е да споделяме Дхарма – растежа и развитието.