Как можем да проверим дали умът ни е наистина ясен или е поел на някакво пътешествие?

КАТЕГОРИЯ: ВЪЗГЛЕД И МЕДИТАЦИЯ

Отговор на Лама Оле:

Може да кажете мощно сричката “пе” и да наблюдавате как се държи умът ви. Ако всичко, което сте имали в ума си се е разпилее по няколко улици, тогава вероятно е било пътешествие. Но, ако се появи дори още по-голяма яснота, ако успеете да видите това, което се случва още по-точно, ако сте още по-центрирани, вероятно сте прави. Това е най-висшето ниво за проверка на нещо.

Друго нещо, което може да направите, е да проверите как бихте се почувствали, ако изведнъж нещата се обърнат нагоре с краката – ако изведнъж всички хубави дами спрат да ви харесват. Какво би преживял умът ви? Как би реагирал? По този начин може да проверите колко от това, което виждате, е ваша собствена проекция. Може да разберете дали наистина мислите за щастието на другите или просто преследвате вашите собствени въздушни кули.

Но, всъщност, най-добре е да не позволявате да изплуват толкова много мисли и концепции. Опитайте се да преживеете мислите си като свободната игра на ума, като неговото богатство и сила. Не им позволявайте да се превърнат във вериги, които оковават ръцете и краката ви. Мислите са добри слуги, но трудни господари. Те всички са вълните на океана, но това което има значение е самият океан.

Може би, от време на време, може да си позволите да помечтаете, за да намалите стреса, докато сте наясно със ситуацията. Но в момента, в който започнете да искате тя да е реална, тогава надеждата и страхът влизат в уравнението и спира да е хубаво.