Може ли да кажете нещо за значимостта на парите?

КАТЕГОРИЯ: СЕМЕЙСТВО, ПРИЯТЕЛИ И ЕЖЕДНЕВЕН ЖИВОТ

Отговор на Лама Оле:

Парите са вид енергия – нещо, с което можем да работим. Аз съм роден през 1941 г. – поколението на войната – и до ден днешен си спомням първото си парче бял хляб. Начинът, по който работя с парите се формира от детството ми и следвоенния период. Така че, по финансовите въпроси аз съм по-скоро консервативен. Ето защо съветвам учениците си никога да не задлъжняват. Тибетците казват, че ако умреш с дългове ще се преродиш като кон. А всички хора, на които дължиш пари, ще те яздят и ще се отнасят лошо с теб.

След като провериш ситуацията, може да рискуваш понякога. Важното обаче е, никога да не се озоваваш в слаба позиция, в която не си способен да се изхранваш и ставаш зависим от другите. Свободата е в това да поддържаш дневните си нужди малки. От колкото по-малко се нуждаеш за себе си, толкова повече излишък ще имаш за другите. Ако имаш нужда от луксозна къща, скъп Мерцедес Бенц и дизайнерски дрехи, ще трябва да положиш огромни усилия за да намериш нещо, което все още можеш да преживяваш като специално. Но ако ти харесва да караш употребявана кола, да си пазаруваш дрехи от магазини втора употреба, да купуваш храна от супермаркета и от време на време да спиш в колата, вместо в хотелска стая, тогава ще остане нещо и за другите.

Всеки има някакви неща, които определя за особено важни. За мен това е да се движа бързо с кола или с мотор. Ако удовлетворявате някои от собствените си желания – тези, които смятате за особено важни – тогава лесно ще стигнете до състояние на излишък, от което може да правите всякакви неща. Това е моят съвет. Да станеш голям консуматор наистина не е цел – стоя зад това. Накрая ще свършите сред сноби и трудни хора, и ще сте отегчени през цялото време.