Как трябва да реагираме, когато другите хора се държат по невъзможен начин?

КАТЕГОРИЯ: СЕМЕЙСТВО, ПРИЯТЕЛИ И ЕЖЕДНЕВЕН ЖИВОТ

Отговор на Лама Оле:

Първо трябва да проверите дали това ви засяга или не. За нас големият съдия се нарича причина и следствие. Като будист, човек не трябва да се намесва в неща, заради морал или справедливост. Хората правят негативни неща, ако са глупави и те самите също ще страдат в резултат на това, което правят.

Но ако човек се чувства отговорен за ситуацията и има връзка с човека, който създава неприятности, тогава е добре да направим нещо. Можем да кажем “Хей, идиот, не виждаш ли какво правиш там?” Но в това не би трябвало да има гняв. Ако гневът е намесен, това винаги изглежда глупаво. Хората го приемат лично и човек разрушава добрите връзки.

Хубаво е да спрем някой, който прави нещо негативно, но ако са налице смущаващи чувства, тогава е добре да внимаваме и да стоим настрана. Като цяло е по-добре да дадем съвет, вместо твърдо да заявим на някой да не прави това или онова, защото ако продължи да го прави, връзката се нарушава и повече няма да можем да помогнем.

С времето ще се научите да работите с подобни ситуации. Ще станете изцяло неморалистични и ще разберете, че става въпрос само за най-голямото възможно човешко щастие. Въпросът е да облагодетелстваме съществата възможно най-добре и да виждаме, че всеки е толкова добър, колкото може.

Не отсъждате, а по-скоро се опитвате да видите дали дадено поведение пасва в определена структура. в такива ситуации често ще се налага да зачуквате няколко огънати пирона в парче дърво, което само не пасва добре. Просто такъв е животът. Справяте се с нещата така, че това да носи възможно най-малко страдание и, ако е може, всеки се учи от случващото се. Всичко е изкуството на възможното – това означава да се движим като оставаме отворени за всички възможности.

Това прилича на огромна игра на карти, на супер бридж. Човек държи половината от картите в ръкава си през цялото време. Виждате какво играят другите, проверявате и реагирате, но целта на играта е другите да спечелят. Това е специалната игра на ламите – другите трябва да спечелят. И е най-добре, когато те смятат, че сами са се справили. Иначе, лесно биха могли да станат горделиви или гневни.