След като съм бил на будистки курс се чувствам изпълнен с енергия. После, у дома, отново губя това усещане. Как мога да избегна това?

КАТЕГОРИЯ: ЦЕНТРОВЕ, ИСТОРИЯ И ЛИНИЯ

Отговор на Лама Оле:

Това е съвсем естествено. Всеки изпитва върхове и спадове в своето развитие. Човек се чувства добре за известно време, но след като добрите впечатления се изчерпят, отново могат да изплуват неприятни впечатления. В този случай трябва да погледнете самото огледало, а не отраженията, които се появяват в него, да се идентифицирате със самото осъзнаване, а не с възходите и паденията. Ако медитирате редовно, това което е между и зад мислите, което преживява и осъзнава мислите ви, постепенно ще стане по-сияйно, чисто и силно. А накрая, повече няма да губите това състояние.

Ако винаги имате тази свежест и “аха” преживяване в себе си, и всичко трепти със смисъл, повече не може да страдате. Това е само въпрос на време. С всяка мантра, която казвате, всеки път, в който оставяте Кармапа да се слее с вас по време на медитация и после се отпуснете в голото осъзнаване, вие винаги премахвате и изчиствате всички възможни видове смущения.

Един ден ще стоите и ще си мислите: “Преди бях объркан и нещастен в тази ситуация.” - но вече не сте. Това е пречистването! Всичко приятно е благословия, всичко неприятно е пречистване по пътя. Важно е да знаем, че не натрупваме негативни впечатления, когато преживяваме страдание и трудности, вместо това нашият ум се освобождава от стари впечатления. Ако сравним тези стари, объркани впечатления със зоологическа градина, може да кажем, че виждаме задниците на животните, които си тръгват, а не техните лица. Ние се избавяме от нещо. Това е освобождаване на впечатления от нашия ум, които биха дошли при нас като проблеми и страдание по-късно. Да разбираме това като пречистване, дава смисъл на всички тези преживявания и човек се чувства по-добре по време на този процес.