Понякога в будисткия център наричаме групата от активни хора “мандала”. Какво означава това?

КАТЕГОРИЯ: ЦЕНТРОВЕ, ИСТОРИЯ И ЛИНИЯ 

Отговор на Лама Оле:

Мандалите са самовъзникнали просветлени енергийни полета. Този термин също се използва за хората, които принадлежат към това енергийно поле, чрез настройването им към този просветлен принцип. По отношение на групите, които са свързани с мен, нещата работят така: докато сме приятели, честни сме един с друг и си имаме доверие, всичко което се случва в центровете ни ще изразява цялостния кръг от защитата на Кармапа.

Важно е тези мандали да са отвъд личностни. Както гласи датската поговорка: “Гробищата са пълни с незаменими хора”. Колкото и често някой да си мисли: “Всичко зависи от мен и нищо няма да работи без мен”, веднага щом някой си тръгне, енергийното поле се размества и други поемат работата. Появяват се нови аспекти и може би нещата сработват дори по-добре от преди.

Много хора мислят, че онези които са активни в центровете са напълно алтруистични, жертват себе си и работят само за другите. Тези хора се държат настрана от това прекалено да се ангажират в центъра, защото се страхуват, че няма да имат време за своята собствена практика. Но всъщност, човек върши работата в центъра и за себе си. Ако успеем винаги да сме добър пример и не се отпускаме, когато хората дойдат да чуят нещо, ние ще преживеем истински духовен растеж. След дълъг, тежък ден на работа, точно когато сме готови да се потупаме по гърба, там отново стоят хора, с техния чичо, който не разбира нищо от ученията. И това просто продължава така, докато един ден ние забравим да се потупаме по гърба и егото умира от глад в нищета. Тогава всичко е забавно; каквото и да се случва е смислено и ние го преживяваме като подарък. Ето къде искаме да бъдем.

Това е малка тайна: човек върши работата за другите, но този, който върши работата, се облагодетелства най-много.

Източник: Centers, History and Lineage